CONHECIMENTO SOBRE DIABETES MELLITUS DE PROFISSIONAIS DA EDUCAÇÃO

Knowledge of Diabetes Mellitus among education professionals

Authors

Keywords:

Diabetes Mellitus, Health education, Knowledge, Attitudes and Practice in health

Abstract

Objective: To investigate the knowledge of diabetes mellitus of education professionals. Methods: Cross-sectional, exploratory study with a quali-quantitaive approach, carried out with professionals from a public school in Blumenau, Santa Catarina, Brazil. A questionnaire with 26 descriptive and multiple choice questions was applied. This included the identification of the participant, their previous contact with students with diabetes, knowledge about the disease and the role of the school in the inclusion of students with diabetes mellitus. Relative and absolute frequency of answers to multiple-choice questions and content analysis of speeches were performed. Results: Positive results in the definition of the disease and knowledge about diet and physical exercise of diabetes were found. However, most showed difficulties in understanding the use of medication, how to identify capillary blood glucose and what action to take in the face of hypoglycemia. A small number of professionals reported having already completed training in diabetes. Conclusion: Most of the school professionals had knowledge about diabetes and recognized the role of food and physical activity in its treatment. However, they demonstrated limited knowledge about blood glucose monitoring and management of acute complications. Despite the interest, most have never undergone training in diabetes.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Luciane Coutinho de Azevedo, Universidade Regional de Blumenau

Nutricionista. Docente do Programa de Pós-Graduação Mestrado em Saúde Coletiva. Universidade de Blumenau (FURB), Blumenau, Santa Catarina, Brasil.

Amanda Pauli

Nutricionista graduada pela Universidade de Blumenau.

Larissa Cristina Bittencourt

Nutricionista graduada pela Universidade de Blumenau. Pós graduanda em Nutrição Esportiva pela Faculdade Unyleya.

Rárica Isidório Sampaio Feitosa de Matos Vieira, Universidade Regional de Blumenau

Nutricionista e mestranda em Saúde Coletiva, com área de concentração em Promoção a Saúde e Integralidade pela Universidade de Blumenau (FURB), Blumenau, Santa Catarina, Brasil.

Especializações: Pós-graduada em Nutrição Clínica Funcional, Nutrição Clínica Hospitalar e Nutrição em Cuidados Intensivos.

Fernanda Maria Sirtolli Stolf, Universidade de Blumenau

Graduação em Enfermagem- Universidade Regional Integrada do Alto Uruguai e das Missões, URI

Especialização em enfermagem em terapia intensiva. Universidade do Contestado, UnC,

Especialização em MBA - Gestão em Saíde. Faculdade de Tecnologia em Saude, FASAUDE

Especialização em Enfermagem em Hematologia, Hemoterapia e Terapia de Suporte.Faculdade Unileya

Mestranda do Programa de Pós Graduação Mestrado profissional em Saúde Coletiva na Universidade de Blumenau

 

Deisi Maria Vargas, Universidade de Blumenau

Médica Pediatra com área de atuação em Endocrinologia Pediátrica. Mestre e Doutora. Docente titular do Curso de Medicina e do Programa de Pós Graduação em Saúde Coletiva da Universidade de Blumenau.

Published

2023-09-29

How to Cite

Coutinho de Azevedo, L. ., Pauli, A., Bittencourt, L. C. ., Vieira, R. I. S. F. de M., Sirtolli Stolf, F. M. ., & Vargas, D. M. . (2023). CONHECIMENTO SOBRE DIABETES MELLITUS DE PROFISSIONAIS DA EDUCAÇÃO: Knowledge of Diabetes Mellitus among education professionals. Revista Brasileira De Ciências Da Saúde, 27(3). Retrieved from https://periodicos.ufpb.br/ojs/index.php/rbcs/article/view/63937