NUTRITIONAL ASSESSMENT OF GLUTAMINE-SUPPLEMENTED ONCO-HEMATOLOGICAL PATIENTS SUBMITTED TO CHEMOTHERAPY

Authors

  • Marina Brito CAMPOS Hospital das Clínicas da Universidade Federal de Goiás, Departamento de Nutrição.
  • Aggda Rosa Bazilio PEIXOTO Hospital das Clínicas da Universidade Federal de Goiás, Departamento de Nutrição.
  • Malaine Morais ALVES Hospital das Clínicas da Universidade Federal de Goiás, Departamento de Nutrição.
  • Ana Paula Perillo Ferreira CARVALHO Hospital das Clínicas da Universidade Federal de Goiás, Departamento de Nutrição
  • Andreia Rodrigues do Carmo BRASIL Hospital das Clínicas da Universidade Federal de Goiás, Departamento de Nutrição
  • Nayanne Duarte Madeira CARVALHO Hospital das Clínicas da Universidade Federal de Goiás, Departamento de Nutrição

Abstract

Objectives: To assess the impact of oral glutamine supplementation on the nutritional status of patients with hematologic malignancy submitted to chemotherapy, and to compare the effects obtained with doses of 0.3 g/kg/day and 0.65 g/kg/day. Materials and Methods: This was an experimental, randomized, blinded study. A total of 17 patients were divided into two groups: group 1, administered 0.3 g/kg/day (n=8), and group 2, administered 0.65 g/kg/day (n=9). For nutritional assessment, we evaluated arm circumference, triceps skinfold thickness, arm muscle circumference, body mass index and the Subjective Global Assessment Produced by the Patient. Biochemical parameters, such as hemoglobin, hematocrit, leukocytes, total protein, albumin, and C-reactive protein, were also analyzed. These variables were evaluated in two stages, before intervention and after 30 days of glutamine use. Results: Most anthropometric parameters were maintained or increased after supplementation. According to the Subjective Global Assessment Produced by the Patient, malnutrition rating changed from moderate to well-nourished by 50% in group 1 and 11.1% in group 2, with no statistically significant difference between and intra-groups. The biochemical parameters did not differ with the doses used. Conclusion: Glutamine supplementation in the amounts of 0.3 g/kg/day and 0.65 g/kg/day did not promote significant differences in improvement of nutritional status. Nevertheless, its use can help maintain the initial nutritional status of patients with acute leukemia and lymphomas undergoing chemotherapy. DESCRIPTORS: Neoplasms. Drug Therapy. Glutamine. Nutrition Assessment. Nutritional Status.

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Author Biographies

Marina Brito CAMPOS, Hospital das Clínicas da Universidade Federal de Goiás, Departamento de Nutrição.

Nutricionista especialista em Nutrição Clínica, pós graduanda do programa de residência multidisciplinar do Hospital das Clínicas da Universidade Federal de Goiás.

Aggda Rosa Bazilio PEIXOTO, Hospital das Clínicas da Universidade Federal de Goiás, Departamento de Nutrição.

Nutricionista pós graduanda em Nutrição e Hematologia/ Hemoterapia, pelo Hospital das Clínicas.

Malaine Morais ALVES, Hospital das Clínicas da Universidade Federal de Goiás, Departamento de Nutrição.

Mestranda em Nutrição e Saúde da Universidade Federal de Goiás.

Ana Paula Perillo Ferreira CARVALHO, Hospital das Clínicas da Universidade Federal de Goiás, Departamento de Nutrição

Professora Doutora em Ciência e Saúde, pela Faculdade de Medicina da Universidade Federal de Goiás

Andreia Rodrigues do Carmo BRASIL, Hospital das Clínicas da Universidade Federal de Goiás, Departamento de Nutrição

Nutricionista especialista em Nutrição Clínica pelo Grupo de apoio de Nutrição Enteral e Parenteral (Ganep)

Nayanne Duarte Madeira CARVALHO, Hospital das Clínicas da Universidade Federal de Goiás, Departamento de Nutrição

Nutricionista especialista em Nutrição e Hematologia/ Hemoterapia pelo programa de residência multiprofissional do Hospital das Clínicas

Published

2016-09-13

How to Cite

CAMPOS, M. B., PEIXOTO, A. R. B., ALVES, M. M., CARVALHO, A. P. P. F., BRASIL, A. R. do C., & CARVALHO, N. D. M. (2016). NUTRITIONAL ASSESSMENT OF GLUTAMINE-SUPPLEMENTED ONCO-HEMATOLOGICAL PATIENTS SUBMITTED TO CHEMOTHERAPY. Revista Brasileira De Ciências Da Saúde, 20(4), 319–326. Retrieved from https://periodicos.ufpb.br/ojs2/index.php/rbcs/article/view/23858

Issue

Section

Research