Is There A Relationship Between Serum Retinol Levels, Fiber Intake And High-Sensitivity C-Reactive Protein In Hypertensive Elderlies?

Authors

  • Mussara Gomes Cavalcanti Alves MONTEIRO Doutoranda em Ciências da Nutrição, Programa de Pós-graduação em Ciências da Nutrição- PPGCN. Universidade Federal da Paraíba – UFPB. João Pessoa. Paraíba. Brasil.
  • Yohanna de OLIVEIRA Mestranda em Ciências da Nutrição, Programa de Pós-graduação em Ciências da Nutrição (PPGCN). Universidade Federal da Paraíba – UFPB. João Pessoa. Paraíba. Brasil.
  • Rafaella Cristhine Pordeus LUNA Doutoranda em Ciências da Nutrição, Programa de Pós-graduação em Ciências da Nutrição- PPGCN. Universidade Federal da Paraíba – UFPB. João Pessoa. Paraíba. Brasil.
  • Cássia Surama Oliveira da SILVA Enfermeira do Quadro de Oficiais de Saúde do Hospital da Polícia Militar General Edson Ramalho. João Pessoa. Paraíba. Brasil.
  • Fernanda Patricia Torres BARBOSA Doutoranda do Programa de Pós-graduação em Desenvolvimento e Inovação Tecnológica de Medicamentos (PPGDITM). Universidade Federal da Paraíba – UFPB. João Pessoa. Paraíba. Brasil.
  • Rejane Santana de OLIVEIRA Enfermeira do Centro de Investigação em Micronutrientes (CIMICRON) do Hospital Universitário Lauro Wanderley - HULW. Universidade Federal da Paraíba – UFPB. João Pessoa. Paraíba. Brasil.
  • Maria da Conceição Rodrigues GONÇALVES Professora Doutora do Programa de Pós-graduação em Ciências da Nutrição (PPGCN). Universidade Federal da Paraíba – UFPB. João Pessoa. Paraíba. Brasil.
  • Alcides da Silva DINIZ Professor Doutor do Programa de Pós-graduação em Ciências da Nutrição (PPGCN). Universidade Federal de Pernambuco – UFPE. Recife. Pernambuco. Brasil.
  • Ronei Marcos de MORAES Professor Doutor do Programa de Pós-graduação em Modelos de Decisão e Saúde (PPGMDS). Universidade Federal da Paraíba – UFPB. João Pessoa. Paraíba. Brasil.
  • Maria José de Carvalho COSTA Professora Doutora do Programa de Pós-graduação em Ciências da Nutrição (PPGCN). Universidade Federal da Paraíba – UFPB. João Pessoa. Paraíba. Brasil.

DOI:

https://doi.org/10.22478/ufpb.2317-6032.2018v22n2.35653

Abstract

Objective: To investigate the association between serum retinol, highl-sensitivityC-reactive protein (hs-CRP) and dietary fiber intake in a population of hypertensive elderlies. Material and Methods: This was a cross-sectional population-based study with170 elderly people aged 60-90 years, of both sexes, from a city in northeastern Brazil. Biochemical analyses were performed, in which serum retinol and hs-CRP concentrations were analyzed, and a self-administered quantitative food frequency questionnaire was applied. Inclusion criteria were: 60-90 years old, living in the city of Joao Pessoa, and self-reported hypertension. Exclusion criteria were: individuals with neuropsychiatric disorders, and individuals who reported supplementation of vitamin A, carotenoids or fiber supplements. The data were analyzed using Wilcoxon test, Fisher’s exact test and logistic regression analysis. All statistical analyses were performed with the R Development Core Team Software. Results: No significant relationships were observed between hypertension and serum retinol levels (p = 0.4325), hs-CRP levels (p = 0.4104) and dietary fiber intake (p = 0.0935). Based on logistic regression, each 1 unit increase in body mass index (BMI) increases the probability of hypertension by 0.009545%. The other variables did not contribute to the final regression model. Conclusion: Considering the high prevalence of hypertensive individuals with adequate retinolvalues, there was no association between serum retinol, CRP levels and fiber intake. The majority of participants had normal hs-CRP levels, which may have been influenced by the antioxidant activity of retinol and inadequate fiber intake. DESCRIPTORS Vitamin A. C-Reactive Protein. Dietary Fiber. Hypertension. Aged.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Mussara Gomes Cavalcanti Alves MONTEIRO, Doutoranda em Ciências da Nutrição, Programa de Pós-graduação em Ciências da Nutrição- PPGCN. Universidade Federal da Paraíba – UFPB. João Pessoa. Paraíba. Brasil.

Doutoranda em Ciências da Nutrição, Programa de Pós-graduação em Ciências da Nutrição (PPGCN), Departamento de Nutrição, Centro de Ciências da Saúde (CCS), Universidade Federal da Paraíba (UFPB).

Yohanna de OLIVEIRA, Mestranda em Ciências da Nutrição, Programa de Pós-graduação em Ciências da Nutrição (PPGCN). Universidade Federal da Paraíba – UFPB. João Pessoa. Paraíba. Brasil.

Mestranda em Ciências da Nutrição, Programa de Pós-graduação em Ciências da Nutrição (PPGCN), Departamento de Nutrição, Centro de Ciências da Saúde (CCS), Universidade Federal da Paraíba (UFPB).

Rafaella Cristhine Pordeus LUNA, Doutoranda em Ciências da Nutrição, Programa de Pós-graduação em Ciências da Nutrição- PPGCN. Universidade Federal da Paraíba – UFPB. João Pessoa. Paraíba. Brasil.

Doutoranda em Ciências da Nutrição, Programa de Pós-graduação em Ciências da Nutrição (PPGCN), Departamento de Nutrição, Centro de Ciências da Saúde (CCS), Universidade Federal da Paraíba (UFPB).

Cássia Surama Oliveira da SILVA, Enfermeira do Quadro de Oficiais de Saúde do Hospital da Polícia Militar General Edson Ramalho. João Pessoa. Paraíba. Brasil.

Enfermeira do Quadro de Oficiais de Saúde do Hospital da Polícia Militar General Edson Ramalho.

Fernanda Patricia Torres BARBOSA, Doutoranda do Programa de Pós-graduação em Desenvolvimento e Inovação Tecnológica de Medicamentos (PPGDITM). Universidade Federal da Paraíba – UFPB. João Pessoa. Paraíba. Brasil.

Doutoranda do Programa de Pós-graduação em Desenvolvimento e Inovação Tecnológica de Medicamentos (PPGDITM), Universidade Federal da Paraíba (UFPB).

Rejane Santana de OLIVEIRA, Enfermeira do Centro de Investigação em Micronutrientes (CIMICRON) do Hospital Universitário Lauro Wanderley - HULW. Universidade Federal da Paraíba – UFPB. João Pessoa. Paraíba. Brasil.

Enfermeira do Centro de Investigação em Micronutrientes (CIMICRON) do Hospital Universitário Lauro Wanderley (HULW), Centro de Ciências da Saúde (CCS), Universidade Federal da Paraíba (UFPB).

Maria da Conceição Rodrigues GONÇALVES, Professora Doutora do Programa de Pós-graduação em Ciências da Nutrição (PPGCN). Universidade Federal da Paraíba – UFPB. João Pessoa. Paraíba. Brasil.

Professora Doutora do Programa de Pós-graduação em Ciências da Nutrição (PPGCN), Departamento de Nutrição, Centro de Ciências da Saúde (CCS), Universidade Federal da Paraíba (UFPB).

Alcides da Silva DINIZ, Professor Doutor do Programa de Pós-graduação em Ciências da Nutrição (PPGCN). Universidade Federal de Pernambuco – UFPE. Recife. Pernambuco. Brasil.

Professor Doutor do Programa de Pós-graduação em Ciências da Nutrição (PPGCN), Departamento de Nutrição, Centro de Ciências da Saúde (CCS), Universidade Federal de Pernambuco (UFPE).

Ronei Marcos de MORAES, Professor Doutor do Programa de Pós-graduação em Modelos de Decisão e Saúde (PPGMDS). Universidade Federal da Paraíba – UFPB. João Pessoa. Paraíba. Brasil.

Professor Doutor do Programa de Pós-graduação em Modelos de Decisão e Saúde (PPGMDS), Departamento de Estatística, Centro de Ciências Exatas e da Natureza (CCEN), Universidade Federal da Paraíba (UFPB).

Maria José de Carvalho COSTA, Professora Doutora do Programa de Pós-graduação em Ciências da Nutrição (PPGCN). Universidade Federal da Paraíba – UFPB. João Pessoa. Paraíba. Brasil.

Professora Doutora do Programa de Pós-graduação em Ciências da Nutrição (PPGCN), Departamento de Nutrição, Centro de Ciências da Saúde (CCS), Universidade Federal da Paraíba (UFPB).

Published

2018-03-16

How to Cite

MONTEIRO, M. G. C. A., OLIVEIRA, Y. de, LUNA, R. C. P., SILVA, C. S. O. da, BARBOSA, F. P. T., OLIVEIRA, R. S. de, GONÇALVES, M. da C. R., DINIZ, A. da S., MORAES, R. M. de, & COSTA, M. J. de C. (2018). Is There A Relationship Between Serum Retinol Levels, Fiber Intake And High-Sensitivity C-Reactive Protein In Hypertensive Elderlies?. Revista Brasileira De Ciências Da Saúde, 22(2), 173–180. https://doi.org/10.22478/ufpb.2317-6032.2018v22n2.35653

Issue

Section

Research