Indicadores Sociais da Segurança Alimentar e Nutricional em Municípios do CONSAD Vale do Jiquiriçá, Bahia, Brasil
Indicadores da Segurança Alimentar e Nutricional em municípios de Consórcio na Bahia
DOI:
https://doi.org/10.22478/ufpb.2525-5584.2021v6n1.57742Keywords:
Segurança Alimentar e Nutricional; Indicadores; Determinantes Sociais; Avaliação Nutricional.Abstract
Objective: to evolue the food and nutrition security situation and determinants in municipalities of Bahia state that are part of the CONSAD Vale do Jiquiriçá, Methods: Applied a Protocol with 19 Indicators distributed among its four dimensions (food availability, access to food, food consumption and biological use of nutrients) was applied in the 9 municipalities studied. Results: Mild food insecurity was identified for the entire territory in terms of availability for consumption and biological use of nutrients, and identified moderate food insecurity in the dimension of access, making it possible to indicate which variables define the situation Conclusion:. Food insecurity was a condition present in all the municipalities studied. It was possible to identify which variables were compromising the best performance of the CONSAD municipalities in the different dimensions, therefore, the method applied generates guidelines for public action in the direction of food and nutritional security.
Downloads
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2021 JOELMA CLAUDIA SILEVIRA RIBEIRO, SANDRA, TÂNIA, JUÇARA, BÁRBARA
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Autores que publicam nesta revista concordam com os seguintes termos:- Autores mantém os direitos autorais e concedem à revista o direito de primeira publicação, com o trabalho simultaneamente licenciado sob a Licença Creative Commons Attribution que permite o compartilhamento do trabalho com reconhecimento da autoria e publicação inicial nesta revista.
- Autores têm autorização para assumir contratos adicionais separadamente, para distribuição não-exclusiva da versão do trabalho publicada nesta revista (ex.: publicar em repositório institucional ou como capítulo de livro), com reconhecimento de autoria e publicação inicial nesta revista.
- Autores têm permissão e são estimulados a publicar e distribuir seu trabalho online (ex.: em repositórios institucionais ou na sua página pessoal) a qualquer ponto antes ou durante o processo editorial, já que isso pode gerar alterações produtivas, bem como aumentar o impacto e a citação do trabalho publicado (Veja O Efeito do Acesso Livre).