Caíco’s fishing and local ecological knowledge of artisanal fishermen in the archipelago of Fernando de Noronha, PE, Brazil

Authors

  • Gabriela Campos Zeineddine programa de Pós-Graduação em Biodiversidade de Ambientes Costeiros (PPGBAC) - Universidade Estadual Paulista “Júlio de Mesquita Filho”, Instituto de Biociências, campus Litoral Paulista (UNESP – IB/CLP), São Vicente-SP. https://orcid.org/0000-0001-6410-7091
  • Vitor Wasem Quesada Bacharelado Interdisciplinar em Ciência e Tecnologia do Mar, Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP), Rua Doutor Carvalho de Mendonça, 144, Santos-SP. CEP 11070-102.
  • Milena Ramires Laboratório de Ecologia Humana, Programa de Pós-Graduação em Sustentabilidade de Ecossistemas Costeiros e Marinhos (PPG-ECOMAR) e Auditoria Ambiental (PPG-AUD), Universidade Santa Cecília (UNISANTA), Rua Dr. Oswaldo Cruz, 277, Santos-SP, CEP 11045-907.
  • Rodrigo Silvestre Martins
  • Bruno Leite Mourato Departamento de Ciências do Mar – Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP), Campus Baixada Santista, Rua Doutor Carvalho de Mendonça, 144, Santos-SP. CEP 11070-102.

DOI:

https://doi.org/10.22478/ufpb.1981-1268.2021v15n1.58349

Abstract

This research aimed to characterize the fishing activity of caicos in Fernando de Noronha to identify local needs and provide information to support the local fisheries administration. The data were collected through interviews with the aid of questionnaires and analyzed using citation percentage and exploratory graphs of average CPUE per variable (depth, moon phases and seasonality). The fishing activity of caíco is composed of 11 fishermen and 6 caícos, lasts approximately six hours, uses the hand line as gear and live sardine as bait. There were no significant differences in productivity due to seasonality, depths or moon phases, but the three variables showed an influence on the composition of the fisheries and the predominance of some species, corroborating the local ecological knowledge of the fishermen. Caico fishing provides a source of income and food for artisanal fishermen in Noronha. Due to the increase in the caico fishing fleet from 2014 onwards, it is necessary to monitor artisanal fishing Fernando de Noronha, in addition, information about autonomy, potential impacts and productivity achieved with these vessels, especially the capture of live baits are aspects to be analyzed for decision making related to local fisheries management.

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Author Biography

Gabriela Campos Zeineddine, programa de Pós-Graduação em Biodiversidade de Ambientes Costeiros (PPGBAC) - Universidade Estadual Paulista “Júlio de Mesquita Filho”, Instituto de Biociências, campus Litoral Paulista (UNESP – IB/CLP), São Vicente-SP.

Doutoranda do programa de Pós-Graduação em Biodiversidade de Ambientes Costeiros (PPGBAC), da Universidade Estadual Paulista “Júlio de Mesquita Filho”, Instituto de Biociências, campus do Litoral Paulista (UNESP – IB/CLP), em São Vicente. Mestre em ecologia e sustentabilidade de ecossistemas costeiros e marinhos (2016) e graduada em ciências biológicas com ênfase em Biologia Marinha e Gerenciamento Costeiro pela Universidade Santa Cecília (UNISANTA) (2013). Produziu pesquisas na área de Ecologia humana (etnobiologia de pescadores), atuou na área de recursos Pesqueiros e Engenharia de pesca, possui experiência em ictiologia dulcícola, educação ambiental, mergulho e unidades de conservação. Trabalhou os dois últimos anos (2017-2019) como guarda-parque no arquipélago de Fernando de Noronha, onde produziu pesquisas na área de ecologia humana (etnobiologia) com os pescadores artesanais locais. Atualmente é bolsista GEF Mar - ICMBio e atua com a pesca realizada nos arquipélagos de Fernando de Noronha, Trindade e Martin Vaz e São Pedro e São Paulo.

Published

2021-04-15 — Updated on 2021-05-03

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How to Cite

CAMPOS ZEINEDDINE, G.; WASEM QUESADA, V. .; RAMIRES, M.; SILVESTRE MARTINS, R. .; LEITE MOURATO, B. Caíco’s fishing and local ecological knowledge of artisanal fishermen in the archipelago of Fernando de Noronha, PE, Brazil. Gaia Scientia, [S. l.], v. 15, n. 1, 2021. DOI: 10.22478/ufpb.1981-1268.2021v15n1.58349. Disponível em: https://periodicos.ufpb.br/ojs/index.php/gaia/article/view/58349. Acesso em: 22 nov. 2024.

Issue

Section

Ciências Ambientais