Production of flour Pilosocereus pachycladus subsp. pernambucoensis (facheiro) and use as additive in cereal bars

Autores

  • José Nildo Vieira Deodato Universidade Federal de Campina Grande
  • Danielle de Sousa Severo Universidade Federal de Santa Catarina
  • Maria do Socorro Araujo Rodrigues Universidade Federal de Campina Grande
  • Willianny Medeiros Costa Universidade Federal de Campina Grande
  • Gilcean Silva Alves IFPB
  • Alfredina dos Santos Araujo Universidade Federal de Campina Grande

DOI:

https://doi.org/10.22478/ufpb.1981-1268.2017v11n3.34873

Resumo

The cacti are an important element of the landscape, presenting succulent stems, covered with spines of various shapes, sizes and dimensions. The facheiro (Pilosocereus pachycladus subsp. pernambucoensis) is a xerophytic Cactaceae, sturdy, sparsely branched, dark green color, armed with sharp thorns, with large and tall isolated flowersIn the present work it was produced flour from stalk and facheiro’s shield, in order to be used as an additive in proportions of 5, 10, 15 and 20% replacing the traditional flour in the production of cereal bars. The flour went through microbiological, physical-chemical and particlesize analysis, as well as the final product (cereal bar). In microbiological terms the flour presented negative results for coliforms, Salmonella sp and Bacilluscereus, however, showed colonies of yeasts and molds, not compromising the quality of the samples. As to the physical-chemical parametres they are in compliance. Thus, facheiro flour is a food that can be used in the manufacture and consumption of food to be ingested by the public.

Downloads

Não há dados estatísticos.

Biografia do Autor

Gilcean Silva Alves, IFPB

Biólogo, Doutor em Agronomia (área de ecologia e conservação do meio ambiente-UFPB). Leciona disciplinas na área de ecologia do semiárido e microbiologia ambiental no IFPB.

Referências

REFERENCES

BRASIL. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Instrução Normativa n° 62, de 26 de agosto de 2003. Oficializa os Métodos Analíticos Oficiais para Análises Microbiológicas para Controle de Produtos de Origem Animal e Água. Diário Oficial da República Federativa do Brasil, Brasília, 18/09/2003. Seção 1, página 14.

BRITO, I. P.; CAMPOS, J. M.; SOUZA, T. F. L.; WAKIYAMA, C.; AZEREDO, G. A.; elaboração e avaliação global de barra de cereais Caseira. B.CEBP. Curitiba, v 22, n 1.p.35 a50.,/ jan/jun 2004.

FREITAS, D. G. C; MORETTI, R. H. Caracterização e avaliação sensorial de barra de cereais funcional de alto teor protéico e vitamínico. Ciência e Tecnologia de Alimentos, Campinas, n.26 v2. p 318-324, abr.-jun. 2006.

INSTITUTO ADOLFO LUTZ. Métodos Físico-Químicos para Análise de Alimentos do Instituto Adolfo Lutz: Métodos físicos e químicos para análise de alimentos. 4 ed. São Paulo, 2008.

JÚNIOR, W. E. F. Carboidratos: Estrutura, Propriedades e Funções. ConCeitos CientífiCos em Destaque, n.29, agosto de 2008.

KINDLE, E, M. Caatinga e o Nordeste Brasileiro. Disponível em <<http://emdiv.com.br/pt/brasil/geografia/597-caatinga-e-o-nordeste-brasileiro.html>> acesso em 15 jun. 2012.

LEMOS, J. R. Fitossociologia do componente lenhoso de um trecho de vegetação arbustiva caducifólia espinhosa no Parque Nacional Serra da Capivara, Piauí, Brasil. Dissertação de Mestrado. Recife: Pós-Graduação em Biologia Vegetal – Universidade Federal do Pernambuco – Recife (PE), 1999.

LIMA, E. E. Produção e armazenamento da farinha. 2006. (Dissertação Mestrado em Engenharia Agrícola) Universidade Federal de Campina Grande, 2006.

OLIVEIRA, L. F. et al. Aproveitamento alternativo da casca do maracujá-amarelo (Passifora edulis F. Flavicarpa) para produção de doce em calda. Ciênc. Tecnol. Aliment. v. 22, n. 3, p. 259-262, 2002.

OLIVEIRA, F. M. N.; ALEXANDRE, H. V.; FIGUEIRÊDO, R. M. F.; QUEIROZ, A.J. M.; OLIVEIRA, A. R. Características físico-químicas da polpa e casca do fruto do mandacaru. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS, 19., 2004, Recife. Anais... Recife: SBCTA, 2004. CD Rom.

OLIVEIRA, F. M. N.; FIGUEIRÊDO, R. M. F.; QUEROZ, A. J. M.; ALMEIDA, C. A.; Caracterização físico-química das polpas dos ramos do mandacaru. Caatinga, v.20, n.4, p.89-92, 2007.

SOUZA, V. C.; LORENZI, H. Botânica sistemática: guia ilustrado para identificação das famílias de Angiospermas da flora brasileira. Nova Odessa, SP.: Instituto Plantarum, 2005. 639p.

SOUZA, J. M. L.; NEGREIROS, J. R. S.; ÁLVARES, V. S.; LEITE, F. M. N.; SOUZA, M. L.; REIS, F. S. FELISBERTO, F. Á. V.; Variabilidade físico-química da farinha de mandioca Ciênc. Tecnol. Alimentos, Campinas, v.28 n.4: 907-912, out.-dez. 2008.

TAYLOR, N. P.; ZAPPI, D. C. Cacti of Eastern Brazil. Royal Botanic Gardens, Kew. 2004. 499 p.

Downloads

Publicado

2017-07-29

Como Citar

DEODATO, J. N. V.; SEVERO, D. de S.; RODRIGUES, M. do S. A.; COSTA, W. M.; ALVES, G. S.; ARAUJO, A. dos S. Production of flour Pilosocereus pachycladus subsp. pernambucoensis (facheiro) and use as additive in cereal bars. Gaia Scientia, [S. l.], v. 11, n. 3, 2017. DOI: 10.22478/ufpb.1981-1268.2017v11n3.34873. Disponível em: https://periodicos.ufpb.br/ojs2/index.php/gaia/article/view/34873. Acesso em: 24 abr. 2024.

Edição

Seção

Ciências Ambientais

Artigos mais lidos pelo mesmo(s) autor(es)