Lexicon, Culture and Teaching: the intangible heritage at Museu da Gente Sergipana

Authors

DOI:

https://doi.org/10.22478/ufpb.2317-6725.2022v27n46.62591

Keywords:

Cultural heritage. Lexicology. Teaching. Museu da Gente Sergipana. Jacó Bread.

Abstract

The museum is a locus of (re)constructed and constantly (re)constructed meanings. The collection contained therein contains much more than objects: it provides, linguistically, nouns, adjectives, articles, pronouns, verbs and other grammatical classes that name facts and social realities of the material and immaterial testimonies of man and his surroundings. Furthermore, it is important to emphasize that, according to Matoré (1973), words do not express things themselves, but the consciousness that men have of them. The Museu da Gente Sergipana (MGSE), for its rooms, corridors and atrium, recall the Sergipean speaking, as a partial representation of the intangible customs and traditions of Sergipe (MELLO, 2021). Therefore, assuming that the construction and understanding of the meanings of the Sergipean vernacular undeniably brings socio-historical issues that mark the cultural and social identity of its use (MARENGO; MAGALHÃES, 2020), this work aims to present possibilities of didactic exploration of one lexical item (jacó bread) - taken as Sergipe's linguistic heritage -, which is placed as an example of interdisciplinary articulation between history and Portuguese language classes.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Janaína Cardoso de Mello, Universidade Federal de Sergipe

Professora do Programa de Pós-Graduação em Ensino de História (ProfHistória) da UFS. Tem doutorado em História Social (UFRJ). Membro do Laboratório de Humanidades Digitais e Documentação Terminológica (LADOC) da UFS e da Red de Cooperación Académica en la Cátedra Patrimonio Cultural Inmaterial de Latinoamérica y el Caribe/UNESCO, Argentina e Colômbia.

Sandro Marcío Drumond Alves Marengo, Universidade Federal de Sergipe

Professor dos Programas de Pós-Graduação em Letras (UFS), Profissional em Letras (Profletras) e Estudos Linguísticos (UEFS). Tem doutorado em Estudos Linguísticos (UFMG). Membro do Laboratório de Humanidades Digitais e Documentação Terminológica (LADOC) da UFS e coordenador do projeto nacional "Para a História do Português Brasileiro" (PHPB).

References

ALMEIDA, Augusto Cézar de. Pães no Brasil: fotos e verbetes. São Paulo: Editora Maná, 1999.

BARRETO, Armando. Cadastro: Commercial, Industrial, Agrícola e Informativo do Estado de Sergipe (SE). 1933. [Obras Raras - Hemeroteca Digital, Fundação Biblioteca Nacional]. Disponível em:http://memoria.bn.br/DocReader/docreader.aspx?bib=356581&pasta=ano%20193&pesq=&pagfis=1. Acesso em: 20 mar. 2022.

BARROS, Carla Eugenia Caldas. Visita ao Museu da Gente Sergipana: existe verdade na arte de literatura de cordel - uma visão de direito autoral do artista plástico. PIDCC, Aracaju, Ano II, n. 04, p. 186-227, 2013.

BARUFALDI, Mauricio. Nachos; comida mexicana repleta de história de sucesso. 27/08/2018. Disponível em: https://www.linkedin.com/pulse/nachos-comida-mexicana-repleta-de-hist%C3%B3ria-sucesso-mauricio-barufaldi/?originalSubdomain=pt. Acesso em: 15 mar. 2022.

BERNARDO, Edgar; MARTINS, Elisabete. Vivências passadas, memórias futuras: a cultura do linho, pão e vinho. Felgueiras, Portugal: CopiMarco Lda., 2011.

BIDERMAN, Maria Tereza Camargo. Terminologia e Lexicografia. TradTerm., 7, p. 153-181, 2001. Disponível em https://www.revistas.usp.br/tradterm/article/view/49147/53230. Acesso em 10 jan. 2022.

BOURDIEU, Pierre; PASSERON, Jean-Claude. Os herdeiros: os estudantes e a cultura. Florianópolis: Editora da UFSC, 2014.

BRAGA, Isabel M. R. Mendes Drumond. A Alimentação das Minorias no Portugal Quinhentista. Revista Portuguesa de História, vol. 1, n. 36, p. 405-421, 2003. Disponível em https://doi.org/10.14195/0870-4147_36-1_18. Acesso em: 12 mar. 2022.

BRASIL. Base Nacional Comum Curricular (BNCC). Brasília: MEC, 2018.

BRINTON, Laurel; TRAUGOTT, Elizabeth. Lexicalization and language change. Cambridge: Cambridge University Press, 2005.

CALVET, Louis-Jean. As políticas linguísticas. São Paulo: Parábola Editorial, 2008.

CANELLA-RAWLS, Sandra. Pão: arte e ciência. São Paulo: SENAC, 2003.

CHUVA, Márcia. Preservação do patrimônio cultural no Brasil: uma perspectiva histórica, ética e política. In: CHUVA, Márcia; NOGUEIRA, Antonio Gilberto Ramos (orgs.). Patrimônio Cultural. Políticas e perspectivas de preservação no Brasil. Rio de Janeiro: Mauad X; Faperj, 2012, p. 67-78.

CONCEIÇÃO, Mirtes Rose Menezes da. Materialização de Políticas Culturais: o Museu da Gente Sergipana e a construção de identidades. Anais do IV Seminário Internacional – Políticas Culturais. Rio de Janeiro: Setor de Políticas Culturais/ Fundação Casa de Rui Barbosa, 2013.

FERREIRA, Marieta de Moraes (org.). História oral, desafios para o século XXI. Rio de Janeiro: Editora Fiocruz/ Casa de Oswaldo Cruz/ CPDOC – Fundação Getúlio Vargas, 2000.

FUNARI, Pedro Paulo; PELEGRINI, Sandra e Cássia Araújo. O que é patrimônio imaterial? São Paulo: Brasiliense, 2008.

FRACZEK, Jennifer. Pão como Patrimônio Imaterial da Unesco. 27/02/2014. Disponível em https://www.dw.com/pt-br/p%C3%A3o-alem%C3%A3o-concorre-a-patrim%C3%B4nio-cultural-imaterial-da-unesco/a-17456761. Acesso em 15 mar. 2022.

GEERTZ, Clifford. A interpretação das culturas. Rio de Janeiro: LTC, 2008.

GIRO SERGIPE. Giro Sergipe fala sobre pães e explica como o pão francês ficou conhecido como pão jacó. (13’20). 07 ago. 2021. Disponível em https://globoplay.globo.com/v/9750152/, acesso em: 20 abri. 2022.

GOMES, Mariana Selister et al. Turismo Cultural, Educação Patrimonial e Cidadania: Uma Experiência entre Universidade, Escola e Museu em Sergipe. Revista Rosa dos Ventos - Turismo e Hospitalidade, v. 7, n.3, p. 459-470, 2015.

IBGE. Censo Demográfico de 2010. Rio de Janeiro: IBGE, 2010.

ICOM. Consultations. Museum definition and Code of Ethics. 11/01/2021. Disponível em https://icom.museum/en/news/icom-define-consultation-2-what-should-be-part-of-the-new-museum-definition/. Acesso em 12 jan. 2022.

ICOM BRASIL. Pesquisa ICOM Brasil. Nova Definição de Museu. 2021. Disponível em http://www.icom.org.br/wp-content/uploads/2021/02/Apresentacao.pdf. Acesso em 12 jan. 2022.

INSTITUTO BANESE. Museu da Gente Sergipana. 2017. Disponível em www.museudagentesergipana.com.br. Acesso em 03 mar. 2022.

IPHAN. Inventário Nacional da Diversidade Linguística (INDL). Disponível em http://portal.iphan.gov.br/indl. Acesso em 15 mar. 2022.

IPHAN/UNESCO. Recomendação sobre a Salvaguarda da Cultura Tradicional e Popular. Paris: UNESCO, 1989. [Trad. IPHAN]. Disponível em http://portal.iphan.gov.br/uploads/ckfinder/arquivos/Recomendacao%20Paris%201989.pdf. Acesso em 10 jan. 2022.

IPHAN/UNESCO. Recomendação para a salvaguarda do patrimônio cultural imaterial (Carta Patrimonial). Paris: UNESCO, 2003. Disponível em http://portal.iphan.gov.br/uploads/ckfinder/arquivos/Recomendacao%20Paris%202003.pdf. Acesso em 12 fev. 2022.

KENEDY, Eduardo. Curso básico em linguística gerativa. São Paulo: Contexto, 2013.

LEÓN, Lucas Pordeus. Pão Saora vira patrimônio imaterial e cultural da Paraíba. Radioagência Nacional, 30/04/2021. Disponível em https://agenciabrasil.ebc.com.br/radioagencia-nacional/cultura/audio/2021-04/pao-saora-vira-patrimonio-imaterial-e-cultural-da-paraiba. Acesso em 15 mar. 2022.

MAFFEI, Waldir Roque. O impacto das Tecnologias da Informação e Comunicação em Museus: estudo de caso no Museu da Gente Sergipana. 79 p. Monografia (Especialização em Mídias na Educação). Porto Alegre: Universidade Federal do Rio Grande do Sul, 2012.

MARENGO, Sandro Marcío Drumond Alves. Variações terminológicas e diacronia: estudo léxico-social de documentos militares manuscritos dos séculos XVIII e XIX. Tese (Doutorado em Estudos Linguísticos). Belo Horizonte: Universidade Federal de Minas Gerais, 2016.

MARENGO, Sandro Marcío Drumond Alves; MAGALHÃES, Rafael Marques Ferreira Barbosa. The magic words: Lexicon of the associative field of magic in the medieval cantigas. LaborHistórico, v. 6, n. 3, p. 276-294, 2020. Disponível em https://revistas.ufrj.br/index.php/lh/article/view/35283>. Acesso em 10 mar. 2022.

MATORÉ, Georges. La méthode en lexicologie: domaine français. Paris: Didier, 1953.

MATORÉ, Georges. Histoire des dictionnaires français. Paris: Larousse, 1968.

MELLO, Janaina Cardoso de.; SANTOS, Luan Felipe; ALVES, Beatriz França. Galletas de la Fortuna: o Ensino de História da América Latina entre Memórias, Esquecimentos e Patrimônio Cultural. Zumé - Boletim do Natima, v. 3, p. 6-27, 2021.

MELLO, Janaina Cardoso de. Museu da Gente Sergipana. In: MAYNARD, Dilton C. S.; MONTEIRO, Vivian Cruz (orgs.). Lugares, personagens e outras coisas de Sergipe. Recife: EDUPE, 2021, p. 142-143.

MELLO, Janaina Cardoso de. Tecnologia e expografia na contemporaneidade. Os museum makers e a sedução do olhar. Anais do III Seminário Brasileiro de Museologia - SEBRAMUS. Belém: UFPA, 2017, p. 1533-1546.

PORTAL CORREIO. Pão fabricado em Cajazeiras desde o século passado vira patrimônio cultural e imaterial da Paraíba. 28/04/2021. Disponível em https://portalcorreio.com.br/pao-fabricado-em-cajazeiras-desde-o-seculo-passado-vira-patrimonio-cultural-e-imaterial-da-paraiba/. Acesso em 15 mar. 2022.

POULOT, Dominique. Uma história do patrimônio no Ocidente. São Paulo: Estação Liberdade, 2009.

REINHARDT, Juliana Cristina. O pão nosso de cada dia. A padaria América e o pão das gerações curitibanas. Dissertação (Mestrado em História). Curitiba: Universidade Federal do Paraná, 2002.

ROCHA, Irla Suellen da Costa. Museu, Cultura e Criatividade: o Museu da Gente e as Políticas Públicas no Brasil. Dissertação (Mestrado em Comunicação). São Cristóvão: Universidade Federal de Sergipe, 2017.

SANTANA, José Humberto dos Santos; ARAUJO, Silvana Silva de Farias; FREITAG, Raquel Meister Ko. Documentação do português falado em comunidades rurais afro-brasileiras de Sergipe: patrimônio e memória. Palimpsesto - Revista do Programa de Pós-Graduação em Letras da UERJ, v. 17, n. 28, p. 121-138, 2019. Disponível em https://www.e-publicacoes.uerj.br/index.php/palimpsesto/article/view/36667. Acesso em 20 mar. 2022.

SANTOS, Antônio Cesar de Almeida. Fontes orais: testemunhos, trajetórias de vida e história. Curitiba: DAP, 2005.

SANTOS, Thamires de Melo Menezes; ALEXANDRE, Lillian Maria de Mesquita. “Interações entre o Turismo e a Economia Criativa no Museu da Gente Sergipana – Aracaju – Sergipe – Brasil”. Anais Eletrônicos do IX Encontro de Turismo de Base Comunitária e Economia Solidária - IX ETBCES. Salvador: UNEB, 2019, p. 1-13.

TARALLO, Fernando. A pesquisa sociolinguística. São Paulo: Editora Ática, 1999.

UNESCO. Lavash, the preparation, meaning and appearance of traditional bread as an expression of culture in Armenia - intangible heritage - Culture Sector - UNESCO. unesco.org. Retrieved 2015, p. 12-15.

UNESCO. Kochari, traditional group dance. UNESCO. unesco.org. Retrieved 2017-12-07.

VIANNA, Letícia C. R. Patrimônio Imaterial. In: IPHAN. Dicionário do Patrimônio Cultural. Disponível em http://portal.iphan.gov.br/dicionarioPatrimonioCultural/detalhes/85. Acesso em 10 mar. 2022.

VILELA, Mário. Estudos de Lexicologia do Português. Coimbra: Almedina, 1994.

YIDA, Vanessa. As designações para o pão nosso de cada dia: a norma lexical do português brasileiro com base no corpus do Projeto ALiB. Revista de Estudos da Linguagem, v. 29, n. 1, p. 533-588, 2021. Disponível em http://www.periodicos.letras.ufmg.br/index.php/relin/article/view/17260. Acesso em 17 mar. 2022.

Published

2022-07-08

How to Cite

MELLO, J. C. de; MARENGO, S. M. D. A. Lexicon, Culture and Teaching: the intangible heritage at Museu da Gente Sergipana. Saeculum, [S. l.], v. 27, n. 46 (jan./jun.), p. 285–305, 2022. DOI: 10.22478/ufpb.2317-6725.2022v27n46.62591. Disponível em: https://periodicos.ufpb.br/ojs2/index.php/srh/article/view/62591. Acesso em: 18 may. 2024.

Issue

Section

Dossiê Memória, patrimônio cultural e processos educativos: Diálogos e reflexões