HOLDING BY ESTÔMAGO: FOOD, EROTICISM, PRISON, POWER AND KNOWLEDGE

HOLDING BY ESTÔMAGO: FOOD, EROTICISM, PRISON, POWER AND KNOWLEDGE

Authors

DOI:

https://doi.org/10.22478/ufpb.2359-7003.2020v29n2.51819

Keywords:

Brazilian cinema, Knowledge, Power, Prison, Food

Abstract

The article results from analysis of a cinematographic work that adresses, among other hard aspects o four society, poverty, the work exploitation, the waste of human potencial and its relationship with the prisioners conditions in Brazil. Through the methodology of Film Analysis (PENAFRIA, 2020; VANOYE, 2006) the work describes, contextualizes and interprets the film Estômago (2007). This comedy is about the twists and turns of the northeastern migrant Raimundo Nonato, who changes his way of being and living by learning the gastronomy secrets in São Paulo. In addition to reflecting on the knowledge/power relationship and the identity processes of people imprisoned nowadays, in the theoretical perspectives of Michel Foucault (1989; 2009) and Erving Goffman (1974), the article also highlights the creative use of filmic resources and the instigating denial of Manichaeism in adressing the complex themes present in the work.

Keywords: brazilian cinema; knowledge; power, prison; food

 

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Josaniel Vieira da Silva, UNIVERSIDADE DE PERNAMBUCO

PhD in Education from the Universidade Federal de Minas Gerais. Adjunct professor at the UUniversidade de Pernambuco UPE/Multicampi Garanhuns.

Ana Lúcia de Faria e Azevedo, REDE MUNICIPAL DE EDUCAÇÃO DE BELO HORAIZONTE

Profa. the Belo Horizonte Municipal Education Network. Dra. In Education / UFMG.

References

AZEVEDO, Elayne; PELED, Shay. Comida e visualidade. Visualidades, 14(2), (2017). Disponível em: https://doi.org/10.5216/vis.v14i2.40053. Acesso em 10/01/2020. Acesso em:08/02/2020

BRITO, et al. Cinema e Alimentação: a cozinha no filme Chocolate, de Lasse Hallström. Demetra; 2015; 10(1); 27-42. Disponível em: www.e-publicacoes.uerj.br › index.php › demetra › article › download. Acesso em 08/02/2020.

CAMMAROSANO, Elenice Maria Onofre; JULIÃO, Elionaldo Fernandes. A Educação na Prisão como Política Pública: entre desafios e tarefas. Educação & Realidade, Porto Alegre, v. 38, n. 1, p. 51-69, jan./mar. 2013. Disponível em: http://www.ufrgs.br/edurealidade. Acesso em 06/01/2020.

DAMATTA, Roberto. Sobre comida e mulheres. In: O que faz o brasil, Brasil? Rio de Janeiro: Rocco, 1986. p. 41-55.

EWALD FILHO, Rubens; LEBERT, Nilu. Cinema vai à mesa: histórias e receitas. São Paulo: Melhoramentos, 2007, p. 191.

FIGUEIREDO, Eurídice. Prazeres da mesa, prazeres do corpo: Jorge Amado, culinária e erotismo », Amerika [En ligne], 10 | 2014, mis en ligne le 22 juin 2014, consulté le 30 janvier 2020. URL: http://journals.openedition.org/amerika/4881; DOI: 10.4000/amerika.4881. Acesso em 13/12/2019.

FOUCAULT, Michel. Microfísica do Poder. 8 ed. Rio de Janeiro: Graal, 1989, p. 270.

FOUCAULT, Michel. Vigiar e Punir: Nascimento da Prisão. Lisboa: Edições 70, 2013, p. 224

GOLDENBERG, M. Cultura e gastro-anomia: psicopatologia da alimentação cotidiana. Entrevista com Claude Fisch - ler. Horiz. antropol . , v. 17, n. 36, 2011. In: AZEVEDO, E., & Peled, S. (2017). Comida e visualidade. Visualidades, 14(2). Disponível em: https://doi.org/10.5216/vis.v14i2.40053. Acesso em 10/01/2020.

GOFFMAN, Erving. Manicômios, prisões e conventos. São Paulo: Perspectiva, 1974. p. 159.

JORGE, Marcos; NATIVIDADE, Cláudia da. “Estômago" no país do cinema. Entrevista concedida a Fabíula Nascimento, pelo Canal Brasil, 2017. Disponivel em: https://www.youtube.com/watch?v=RrUAKSv0xfk). Acesso em 06/01/2020.

PENAFRIA. Manuela. Análise de filmes – conceitos e metodologias. Disponível em: http://www.bocc.ubi.pt/pag/bocc-penafria-analise.pdf. Acesso: fevereiro de 2020

REVEL, Judith. Michel Foucault: conceitos essenciais. Tradução: Maria do Rosário Gregolin, Nilton Milanez, Carlo Piovesani. São Carlos: Claraluz, 2005, p.93.

SILVESTRE. Lusa. Pólvora, gorgonzola e alecrim: contos gastronômicos. São Paulo: Editora Jaboticaba, 2005.

VAYONE, Francis. Ensaio sobre a análise fílmica. Papirus, 2006.

Referências fílmicas

A Comilança (La Grande Bouffe). 1973. Itália/França. Dir. Marco Ferreri. Comédia dramática. Dur.: 2h05min.

A festa de Babete. 1987. Dinamarca. Dir. Gabriel Axel. Drama. Dur.: 1h42min.

A marvarda carne. 1985. Brasil. Dir. André Klotzel. Comédia. Dur.: 1h17min.

Carandiru. 2006. Brasil. Dir. Hector Babenco. Drama. Dur.: 2h26min.

Chocolate. 2000. Inglaterra/EUA. Dir. Lasse Hallström. Comédia/romance. Dur.: 2h1min.

Como água para chocolate. 1992. México. Alfonso Arau. Drama/Rom. Dur.: 2h3min.

Delicatessen. 1991. França. Dir. Jean-Pierre Jeunet, Marc Caro. Com/ter/ fantasia. Dur.:1h37min.

Dona flor e seus dois maridos, 2017. Brasil. Dir. Pedro Vasconcelos. Dur.: 1h 35min.

Dona flor e seus dois maridos. 1976. Brasil. Dir. Bruno Barreto. Dur.: 106 min.

Entrevista a Fabíola Nascimento: Marcos Jorge e Cláudia da Natividade l "Estômago" no País Do Cinema. Entrevista à Fabíola Nascimento , Canal Brasil. https://www.youtube.com/watch?v=RrUAKSv0xfk 06/02/2018.

Estômago. 2007. Brasil. Drama. Dir. Marcos Jorge. Dur.: 1h52min.

M ‒ O Vampiro de Dusseldorf. 1931. Alemanha. Dir. Fritz Lang. Policial/suspense. Dur.: 117 min.

O Beijo Da Mulher Aranha. 1985. Drama. Dir. Hector Babenco. Dur.: 2h.

O Cozinheiro, O Ladrão, Sua Mulher e O Amante. 1989. Dir.: Peter Greenaway. Nasc.: Holanda/Inglaterra/França. Comédia dramática. Duração: 2h.

O sabor da magia. 2005. Nasc.: Inglaterra. Dir. Paul Mayeda Berges. Romance/Drama. Dur.: 1h32min.

O tempero da vida. 2003. Grécia/Turquia. Dir. Tassos Boulmetis. Dur. 1h48min.

Quase Dois Irmãos. 2004. Drama. Brasil. Dir. Lúcia Murat. Dur.: 1h42min.

Toast: a história de uma criança com fome. 2010. Dir. S.J. Clarkson. Comédia dramática. Dur.: 1h36min.

Published

2020-07-30

How to Cite

VIEIRA DA SILVA, J.; DE FARIA E AZEVEDO, A. L. HOLDING BY ESTÔMAGO: FOOD, EROTICISM, PRISON, POWER AND KNOWLEDGE: HOLDING BY ESTÔMAGO: FOOD, EROTICISM, PRISON, POWER AND KNOWLEDGE. Revista Temas em Educação, [S. l.], v. 29, n. 2, 2020. DOI: 10.22478/ufpb.2359-7003.2020v29n2.51819. Disponível em: https://periodicos.ufpb.br/ojs/index.php/rteo/article/view/51819. Acesso em: 18 may. 2024.

Issue

Section

DOSSIER - EDUCATIONAL AND CULTURAL EXPRESSIONS IN THE AREA OF DEPRIVATION OF FR